Saturday, June 27, 2009

Torsdag 25/06


Mogenstund har gull i munn. Alarm klokka 0430.

Frokost ble innatt utenfor teltet til Simon og Dafe med en koselig vaskebjørn som selskap. Årsaken for frokost før soloppgang var at foran oss lå feriens lengste hike, opp til Half-Dome Rock. En tur på 27 km med en stigning på 1450 høydemeter, som vi både skulle opp og ned. Turen hadde en anbefalt tid på 10-12 timer.

Var avgårde fra basecamp rundt 0500 og stigningen startet umiddelbart. Etter ca 200 høydemeter kom vi opp til Vernon Falls. Tøff foss. Turen snirklet seg videre oppover og etter et par nye høydemetre kom vi til Nevada falls, nok en imponerende foss. Etter å ha besteget denne kom vi inn i et litt flatere område kalt Little Yosemite Valley, hvor pulsen endelig kunne roe seg ned i et par kilometre.

Stigningen fortsatte og fortsatte og oppi skogen fant vi to dyr som sto og spiste, utrolig tamme. I tillegg så vi enorme mengder ekorn! I tillegg var myggen godt representert, noe som førte til store mengder myggstikk rundt omkring på kroppen. Heldigvis forsvant myggen når vi kom over trærne. Den siste kneika opp fra skogen opp på Sub-domen var skikkelig tung!

Etter at sub-domen var besteget sto de sagnomsuste kablene imellom oss og toppen. Dette er et området med blankskurt granitt som går ca rett opp, og hvor du må dra deg opp i to kabler som er lagt langs løypa. Virket ikke temmelig gjennomtekt å sette fart oppover, og tanken på turen nedover lå i bakhodet når vi klatret oppover og avgrunnen ble lenger og lenger under oss. Toppen ble nådd på 3 timer og 35 minutter.

På toppen ble alle tanker om nedturen lagt bort da en utrolig utsikt viste seg. Over kanten på toppen var det 1400 meter rett ned. Vel verdt turen! Etter rundt 40 minutter med chilling og tanning på toppen pekte vi snuten nedover. Etappen ned kablene gikk overraskende lett, og var ikke skummelt i det hele tatt. Turen ned var på 17 km og vi følte vi gikk, gikk, gikk og gikk. Rart hvordan turen opp føltes veldig mye kortere, selv om de var nesten like lange. Basecamp ble nådd etter litt over 3 timer. Da hadde vi vært ute i snaut 8 timer, 2 timer mindre enn "vanlig" turtid.

På kvelden stakk vi å så noe vi trodde skulle være en klatrefilm, men det viste seg at det var en naturfilm hvor det ble snakket om hvordan alle var i familie og yogagreier. Litt nedtur. Tidlig kveld i dag, da det var rosignal klokka 10, og jeg og simon planla ny tur dagen etterpå.

No comments:

Post a Comment